Després que durant el mes d’abril s’hagin fet les adjudicacions de les parcel·les, aquests dies bona part de les famílies han començat les tasques de preparació de la terra i plantat de les primeres hortalisses, per convertir aquests espais en productius durant tota la temporada d’estiu.

horts_socials_2015El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, ha visitat els horts, una iniciativa que considera molt beneficiosa pels efectes que té sobre les famílies que els permet subministrar-se de productes frescos durant una bona part de l’any. A més, Ubach creu que aquesta iniciativa es pot extrapolar a altres municipis, que també se’n podrien veure beneficiats.

Aquesta iniciativa té l’origen en la situació de crisi econòmica actual i pretén oferir millores en la situació de precarietat en la que es troben famílies amb situació econòmica desfavorida, mitjançant l’ocupació en una activitat amb tradició i donar a conèixer i recuperar mètodes tradicionals de conreu i conserva d’aliments. D’altra banda, existeixen també estudis que posen de manifest els beneficis terapèutics, psicològics i socials de conrear un hort.

Per tal d’implementar el projecte d’horts socials, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Talarn, van signar l’any 2013 un conveni de col·laboració per la cessió de terrenys ubicats al terme municipal de Talarn, dedicats al cultiu d’horts i adreçat a persones i famílies en situació de vulnerabilitat social.

Els contractes per a l’ús de les parcel·les són per un temps limitat d’un any, tot i que es preveu anualment la renovació. Els adjudicataris, poden conrear productes d’horta amb finalitat d’autoconsum i existeix un reglament d’ús que en regula el procés d’adjudicació i cessió per al seu ús com a conreu.

Des dels Serveis Socials consideren aquest projecte es troba totalment consolidat degut a la bona acceptació entre la població, ja que es va iniciar amb quatre famílies i actualment ja són més del doble les que poden gaudir d’un hort.

Font: PallarsDigital

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *